Πορτοκαλόπιτα

Average: 4.9 (24 votes)
Υλικά:
1 πακέτο φύλλο κρούστας (450 γρ.-500 γρ.)
1 φλυτζάνι ζάχαρη
3 αυγά
300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 φλυτζάνι ηλιέλαιο
ξύσμα από 3 πορτοκάλια
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
1 σφηνάκι κονιάκ (προαιρετικά)
Για το σιρόπι :
1 1/2 φλυτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκάλι
1 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
1 πορτοκάλι κομμένο σε λεπτές φέτες
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:

Σε ένα κατσαρολάκι βράζετε τον χυμό πορτοκάλι με την ζάχαρη για 5-6 περίπου λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Στη συνέχεια προσθέτετε τις φέτες πορτοκάλι και τον χυμό λεμονιού και αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει.

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε με το μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να γίνουν κρέμα.Ενσωματώνετε σιγά σιγά το γιαούρτι και στη συνέχεια προσθέτετε το λάδι, το μπέικιν πάουντερ, τις βανίλιες, το ξύσμα και το κονιάκ.

 

Κόβετε το φύλλο κρούστας σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνετε στον χυλό.

Ανακατεύετε καλά και αφήνετε το μείγμα περίπου 20 λεπτά πριν το ψήσετε για να μουλιάσουν τα φύλλα.

Λαδώνετε ένα πυρέξ και ρίχνετε το μείγμα.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 1 ώρα.Τα πρώτα 30 λεπτά ψήνετε την πορτοκαλόπιτα σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο και στην συνέχεια το αφαιρείτε.

Ποτίζετε την ζεστή πορτοκαλόπιτα με το κρύο σιρόπι με ένα κουτάλι.

  

Bon Appétit