Μουσακάς

Average: 4.4 (7 votes)
Υλικά (για το ταψί κουζίνας):
10-12 μελιτζάνες μέτριες
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι ξερό
1 ξυλάκι κανέλα
4 ντομάτες ώριμες ή 1 συσκευασία ντοματοχυμό
4 πατάτες
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο
Για τη μπεσαμέλ :
1,2 λίτρα γάλα
5 κ.σ. γεμάτες αλεύρι
5 κ.σ. γεμάτες κορν φλάουρ
3 αυγά
2 κ.σ. μαργαρίνη
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση :
Για τον κιμά :

Τσιγαρίζετε σε ελαιόλαδο το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.Στη συνέχεια προσθέτετε τον κιμά και τον τσιγαρίζετε μέχρι να ασπρίσει.Προσθέτετε τις ντομάτες πολτοποιημένες, το ξυλάκι κανέλας και αλατοπιπερώνετε.Σιγοβράζετε μέχρι να απορροφηθεί το ζουμί.

Για τις μελιτζάνες και τις πατάτες :

Πλένετε τις μελιτζάνες και τις κόβετε σε φέτες οριζόντιες.Τοποθετείτε σε ένα λαδωμένο ταψί και τις ραντίζετε με ελαιόλαδο από πάνω.Ψήνετε στο γκριλ μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν οι μελιτζάνες.

Κόβετε τις πατάτες σε ροδέλες και τις τηγανίζετε ελαφρώς.

Για την μπεσαμέλ :

Σε 200 ml γάλα διαλύετε το αλεύρι και το κορν φλάουρ.

Ζεσταίνετε το υπόλοιπο γάλα (δλδ το 1 λίτρο) και ρίχνετε το παραπάνω μείγμα.Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να πήξει.

Μόλις πήξει ρίχνετε την μαργαρίνη.Κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε τα αυγά ένα ένα ανακατεύοντας πάρα πολύ γρήγορα.Τέλος αλατοπιπερώνετε.

Τελικό στήσιμο :

Λαδώνετε το ταψί και βάζετε μια στρώση από μελιτζάνες και τις πατάτες και αλατίζετε.

Απλώνετε τον κιμά.

Βάζετε άλλη μια στρώση από μελιτζάνες.

Περιχύνετε την μπεσαμέλ.Πασπαλίζετε με κανέλα και ψήνετε στους 200 C για περίπου 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.

Bon Appétit