Πρασόπιτα με χειροποίητο φύλλο

Average: 4.1 (24 votes)
Υλικά (ταψί κουζίνας):
Για τα φύλλα :
4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξύδι
1+2/3 κούπας νερό
αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων
1/3 κούπας ελαιόλαδο + 1/3 κούπας φυτίνη με ελαιόλαδο + 1/3 κούπας μαργαρίνη (για το άλλειμα των φύλλων)
Για την γέμιση :
10 μέτρια πράσα
1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 μεγάλη κ.σ. μαργαρίνη
1 μεγάλη κ.σ. φυτίνη με ελαιόλαδο
200 γρ. φέτα για τη γέμιση + 100 γρ. για τον κόθορο
αλάτι
πιπέρι
μαιντανό
Εκτέλεση :
Για τα φύλλα :

Σε ένα μπολ βάζετε όλα τα υλικά για τα φύλλα και ζυμώνετε μέχρι να πάρετε μία μαλακή, εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.(Αν βγει η ζύμη σφιχτή, προσθέτετε λίγο νερό ενώ, αν κολλάει στα χέρια, ρίχνετε λίγο ακόμα αλεύρι Σκεπάζετε την ζύμη και την αφήνετε 30 περίπου λεπτά να ξεκουραστεί.

Χωρίζετε την ζύμη στα 2.Παίρνετε το ένα κομμάτι και το χωρίζετε σε έξι μπαλάκια στο μέγεθος μανταρινιού.

Ανοίγετε τα μπαλάκια με τον πλάστη σε μέγεθος ενός πιάτου για φρούτο.

Αναμειγνύετε σε ένα μπολάκι το ελαιόλαδο με την φυτίνη και την μαργαρίνη.

Βάζετε περίπου 1 κ.γ. από το μείγμα σε κάθε φυλλαράκι και το αλείφετε καλά με ένα πινέλο.

Αλευρώνετε ελαφρά.

Βάζετε τα 6 αυτά μικρά φύλλα το ένα πάνω στο άλλο και τα πατάτε καλά στις άκρες να κολλήσουν.

Βάζετε σε ένα πιάτο και αφήνετε περίπου 30 λεπτά να ξεκουραστεί.Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία και με την υπόλοιπη ζύμη.

Για την γέμιση :

Καθαρίζετε τα πράσα και τα ψιλοκόβετε

Σε νερό που βράζει τα ζεματίζετε για 5 λεπτά.

Έπειτα στραγγίζετε και αλατίζετε.

Σε μία κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο ,την φυτίνη και την μαργαρίνη και μόλις λιώσουν τσιγαρίζετε τα πράσα μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους.Στην συνέχεια ρίχνετε πιπέρι και μαιντανό.Αφήνετε λίγο να κρυώσει και προσθέτετε την φέτα θρυμματισμένη

Τελικό στήσιμο πρασόπιτας :

Ανοίγετε ένα φύλλο σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από το ταψί που θα χρησιμοποιήσετε.

Το τοποθετείτε σε καλά λαδωμένο ταψί.

Ρίχνετε μέσα την γέμιση.

Ανοίγετε και το άλλο φύλλο λίγο μικρότερο και το βάζετε πάνω από την γέμιση.

Λαδώνετε καλά το ζυμάρι που περισσεύει και βάζετε αρκετή φέτα.

Γυρνάτε το ζυμάρι προς τα μέσα και φτιάχνετε τον κόθορο.

Λαδώνετε καλά την πίτα και χαράζετε τα κομμάτια.

Ψήνετε στους 200 C για περίπου 1 ώρα μέχρι να ροδοκοκκινίσει η πίτα.